Čapovanie piva a správne načapované pivo je rozdiel.

Je dôležité sa naučiť a dodržiavať zásady, ktoré vo výsledku tvoria pre zákazníka ten najlepší pivný zážitok.

pivne čistý pohár

Krígle na pivo sa umývajú v zásade len ručne a to špeciálnymi atestovanými prostriedkami. Pri ručnom umývaní sa používa hubka, ktorou sa musia odstrániť mastné odtlačky pier či prípadne ostatky dámskeho rúžu alebo balzamu na pery.

Čapovanie piva vždy do mokrého a vychladeného krígľa

Dokonale umytý krígeľ je následne uložený do vodnej kade s čistou studenou vodou s teplotou 4 až 6°C, kde sa chladí na ďalšie použitie. Voda v kadi je udržiavaná na rovnakú teplotu ako je teplota piva v tanku/sude. To zaručuje, že pivo po načapovaní nedostane teplotný šok a ostane v najlepšej kondícii až do prvého hltu zákazníka. 

Optimálna teplota

Optimálna teplota skladovania a čapovania piva je okolo 7°C. My v Plzeňskej Hodovni a v Malackej Plzeňke čapujeme pivo pri teplote 5,5°C pretože teplota piva veľmi rýchlo stúpa. Čím teplejšie plzenské pivo je, tým je jeho chuť horkejšia. Práve preto veľa ľudí vraví, že je Pilsner Urquell horké pivo.

Pivná pena

Správne načapované pivo by malo mať penu smotanovo hustú, krémovitú, bez bublín a po napití by mala prilnúť k stene krígľa. V správne umytom pohári musí pena po každom odpití kresliť po obvode krúžky – tzv. hladinky.

Ako degustovať pivo

Krása piva

Držte pohár proti svetlu a starostlivo preskúmajte farbu. Od slamovej po sýto zlatú, od rubínovej po čiernu. Pozrite sa na konzistenciu a farbu peny.

vôňa piva

Zavrite oči a s dlhým nádychom k pivu privoňajte. Chvíľku počkajte, pretože niektoré vôňe potrebujú čas by sa rozvinuli.

chuť piva

Nakoniec sa napite. Pivo nechajte prejsť od špičky jazyka, dolu hrdlom a vnímajte chuť, ktorá po pive zostáva. Špeciálne pri pive Pilsner Urquell doznieva jeho horkosť až v hrdle. 

Štýly čapovania

hladinka

Ide o najrozšírenejší spôsob čapovania piva. Čapuje sa na jeden záťah a výsledkom je mokrá krémovitá pena presne po okraj pohára. Výška správne načapovanej hladinky by mala byť “na tri prsty” čiže približne 3,5cm.

šnyt

Menšie množstvo piva a väčšia miera krémovej peny, to je šnyt. Silná vrstva peny robí z tohto spôsobu čapovania pivo vhodné pre degustáciu alebo rýchle zahnanie smädu. Dostáva sa nám tiež jemnejší „říz“ a dlhšia doba čerstvosti. Šnyt alebo košt si doprajú gurmáni, ktorí majú najradšej na pive jeho čerstvosť. Je to tzv. malé pivo vo veľkom pohári, ktoré je načapované na jedenkrát.

mlieko

Tento spôsob čapovania piva je obľúbený obzvlásť u žien. V pohári sa totiž nachádza až pol litra hustej, krémovej peny. Pivo tak získava príjemne sladkastú chuť. Pri tomto štýle čapovania sa naplní pohár až po pivný okraj krémovou, smotanovou penou, ktorá je piteľná a plná piva, na prvý pohľad pripomína pohár mlieka – z toho vychádza aj názov. Kúzlo „mlieka“ sa naplno prejaví, ak je vypité ihneď po načapovaní.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.