Pivo

Poctivá voľba piva

Čapujeme tankový, nepasterizovaný plzeňský ležiak Pilsner Urquell. Pri tankovej technológii sa pivo Pilsner Urquell nečapuje z klasických sudov, ale z väčších, originálnych nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl. Nepasterizované pivo dovezené z plzenského pivovaru v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak.

História

V roku 1842 sa zrodil ten pravý originál

Sládok Josef Groll totiž v októbri 1842 uvaril úplne iné pivo, ako bolo dovtedy v Plzni zvykom. Väčšinou prechádzali vrchným kvasením a boli nestálej kvality. Groll v Plzni ale uplatnil svoje znalosti varenia spodne kvaseného ležiaku, teda piva vyrábaného za pomoci spodných kvasníc pri teplotách okolo 10 ˚C, ktoré nakoniec nechá 30 dní ležať a zreť. Čo je dôvod, prečo sa mu hovorí ležiak.

Tankové pivo

Tankový Pilsner Urquell​

To najlepšie a najčerstvejšie je pivo nepasterizované, dovážané v špeciálnych cisternách priamo z pivovaru. U nás v Hodovni je následne uchovávané v objemných tankoch, ktoré sú v chladiacich boxoch so stálou teplotou 6-10 °C. Tankové pivo neprichádza do styku so vzduchom ani iným plynom a uchováva si tak najvyššiu kvalitu.

Spôsoby čapovania

Šnyt

Šnyt alebo košt si doprajú gurmáni, ktorí majú najradšej na pive jeho čerstvosť. Je to tzv. malé pivo vo veľkom pohári, ktoré je načapované na jedenkrát.

Hladinka

Pivo čapované na „hladinku“ je typické hustou krémovou penou. Pena je na rozdiel od suchej „čapice“ mokrá a plná piva, na povrchu jemná a rovná. Po napití kreslí po stenách pohára krúžky, tzv. hladinky. Dôležité sú správne teploty čapovaného piva a skla, do ktorého čapujeme. Výsledkom je pivo s ideálnou teplotou 7°C so správnym pomerom piva a krásnej peny.

Mlieko

Pri tomto štýle čapovania naplníme pohár až po pivný okraj, krémovou až smotanovou penou, ktorá je piteľná a plná piva, na prvý pohľad pripomína pohár mlieka – z toho vychádza aj názov. Kúzlo „mlieka“ sa naplno prejaví, ak je vypité ihneď po načapovaní.

Plzeňská hodovňa

OBJEDNÁVKA JEDLA A PIVA

  • Telefonicky na +421 948 656 456 alebo online 
  • Osobný odber alebo donáška
  • Malacky zdarma
  • Okolie do 20km min. odber 20EUR
  • Platba v hotovosti, stravnými lístkami alebo kartou

Telefonická objednávka

Online
objednávka

OBJEDNAŤ ONLINE

Stiahni si náš manuál k pivu!