Blog

Z Plzne do Malaciek 2.diel

Plzeňské pivo v Malackách

Majiteľ Tibor rád chodieval na dobré čapované pivo práve do Prahy a Plzne. Jeho Plzeňskú reštauráciu poznali nielen malackí štamgasti viac pod kultovým názvom Country club, ktorý niesla až do roku 2011. Vtedy mení názov a smerovanie svojej prevádzky. Sudové pivo Pilsner Urquell bola dobrá voľba a už nasledujúci rok prišlo k posunu na úplne nový level – tankové pivo. To sa stalo v Malackách tak populárne, že kvôli nedostačujúcej kapacite sa v roku 2018 otvárajú brány druhej tankovej pivárne s dvoma poschodiami, najmodernejšiou technológiou a najlepšími výčapnými a nesie názov Plzeňská Hodovňa. Tá sa s kapacitou až 200 miest a skvelou kuchyňou okamžite zapísala na pivnú mapu Slovenska.
Menšia Plzeňská reštaurácia prešla v roku 2020 najvýraznejšou zmenou a transformovala sa na konceptovú piváren Pilsner Urquell a vznikla Malacká Plzeňka. Obe reštaurácie zastihla pandémia korona vírusu naplno a kvôli zatvoreniu už v prvej vlne na jar 2020 nútene zabehli veľmi úspešný online predaj a donášku, ktorá sa na záhori dnes radí medzi špičku.

Tankový Pilsner Urquell

Presnejšie „Nepasterizovaný Pilsner Urquell z tanku“ je pivo najvyššej kvality. Počas prepravy aj uskladnenia je uchovávané v ideálnej teplote a podmienkach, kvôli čomu si zachováva svoje originálne vlastnosti z Ležiackej pivnice. Ako hovorí sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka: „Ide o najčerstvejšie pivo, aké môže Pilsner Urquell ponúknuť svojim fanúšikom mimo plzenského pivovaru.“

Prevoz, tank

Nepasterizované pivo sa z Plzne prepraví do Bratislavy a následne do Malaciek v špeciálnej, tepelne izolovanej cisterne. Po odplombovaní sa následne stáča v tankovni do nepriepustného sterilného vaku s objemom 500l, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Pivo sa čapuje tlačením vzduchu na vak. Vďaka tomu nepasterizované pivo neprichádza do styku s kyslíkom ani iným tlačným plynom a zabraňuje sa tak jeho zvetrávaniu. Zároveň je takto tankové pivo optimálne sýtené, obsahuje len prírodné CO2, ktoré vzniká pri výrobe, čo ešte umocňuje prirodzený charakter piva Pilsner Urquell a plnosť jeho chuti. Pred narazením pivo leží min. 24 hodín aby sa po preprave „ukludnilo“.

Starostlivosť, sanitácia

Dokonalú chuť piva Pilsner Urquell dokážeme zaručiť len pri dodržavaní prísnych pravidiel starostlivosti o pivný trakt. Aj napriek vysokým odpisom si zakladáme na dokonalej čistote všetkých súčastí zložitého systému trubiek, kohútov a nádrží. Preto každý deň na záverečnú robíme tzv. dennú sanitáciu. Odpustíme cca 3 litre piva z každého narazenéhu sudu a tanku a prepláchneme vodou. Rozložíme, vyčistíme a znova zložíme systém píp.

Pravidelne každý týždeň robíme tzv. týždennú sanitáciu, kedy sa komplikovaným systémom dokonale prepláchnu sanitačným roztokom celé trasy trubiek. Úzke trubky vyčistia okrem roztoku aj špeciálne penové guličky, ktoré kolujú systémom a dokonale mechanicky prečistia trasy. Jedine tak dokážeme udržať náše pivo bez neželaných príchutí a zápachov. Jediná baktéria v pivnom potrubí môže za pár hodín znehodnotiť aj pivo v sude či tanku a úplne tak pokaziť náš pivný zážitok.

V ďalšom dieli nášho pivného seriálu sa dozviete viac o čapovaní a našich majstroch výčapných.
Sledujte nás a zdieľajte!