Blog

Z Plzne do Malaciek 1. diel

Vitajte na blogu Plzeňskej Hodovne! Je toho veľmi veľa čo sme sa za roky o našej vášni – pive – naučili. Teraz nastal čas sa s vami o tom podeliť. Máte pred sebou prvý diel z nášho prvého pivného seriálu Z Plzne do Malaciek, kde vám predstavíme históriu, výrobu, distribúciu či samotnú starostlivosť o vaše obľúbené pivo Pilsner Urquell. Dozviete sa viac aj o našich prevádzkach, zamestnancoch a ukážeme Vám naozaj do podrobna prečo milujeme Plzeňské pivo a predstavíme vám pivnú kultúru ako ju nepoznáte. Tešíte sa? Verte, že aj my. Je na čo 😉 Prajeme Vám príjemné čítanie a budeme veľmi radi ak nám dáte spätnú väzbu v podobe komentárov, hodnotení a zdieľaní.

História Plzeňského piva

Prvé zmienky o Plzni sú už z roku 976 no do aktuálnejšej polohy ho preniesol kráľ Václav II. v roku 1295 ako dôležitú obchodnú križovatku západných Čiech na ceste z Prahy do Bavorska. V roku 1307 udelil 256-tim plzenským mešťanom právo várečné. Toto právo bolo viazané na dom mešťana a bolo dedičné. Väčšina z nich ho však využívala len čiastočne. Sladovanie piva zverovali susedom sladovníkom, varenie zase pivovarníkom. Pivo však predávali všetci. Preto sa v starej Plzni varilo „po rade“. Poradie určoval magistrát. Mešťan na ktorého prišla rada, zavesil na dvere svojho domu oznam, že teraz varí a predáva pivo on.

plzen01

Vo februári roku 1838 bola plzenská verejnosť svedkom neobvyklého divadla. Na námestí pred radnicou bolo vyliatych 36 sudov nepiteľného piva, ktoré považovali aj za zdraviu škodlivé. Práve kvôli nie veľmi dobrej kvalite piva vynikali v tej dobe konkurenčné bavorské pivá.

Medzníkom pre české aj svetové pivo bol rok 1842 kedy v Plzni založili Meštiansky pivovar – dnešný Plzeňský Prazdroj.

Josef Groll

Plzenskí mešťania si pred jeho výstavbou pozvali staviteľa Martina Stelzera a poslali ho do Bavorska aby nabral skúsenosti a inšpiráciu. V Čechách sa do tej doby používalo len vrchné kvasenie. Pre spodné kvasenie piva je nutné chladenie, čo v klimatických podmienkach Álp nebol problém. Bolo tam dostatok ľadu nielen v zime, ale v špeciálnych priestoroch aj celé leto. Stelzer sa vrátil aj s bavorským sládkom Jozefom Grollom, ktorý 5.10.1842 uvaril prvú várku úplne nového plzeňského piva, ktoré čoskoro dobylo celý svet. Hovorí sa, že zámerne urobil chybu v technologickom postupe – varil podkvasené bavorské pivo, ale z unikátnych českých surovín. Kvasenie a ležanie prebiehalo v otvorených kvasných nádobách (kadiach) v pivniciach hlboko pod zemou (táto časť pivovaru sa nazýva spilka). Pod plzenským pivovarom je vybudovaná sústava pivníc a tunelov o celkovej dĺžke až 9km.

Pražský krajčír Jakub Pinkas si v apríli 1843 necháva od svojho priateľa Martina Salzmanna doviezť dve vedrá plzeňského ležiaka. Prepadne jeho kúzlu, svoju pôvodnú živnosť zavesí na klinec a otvára hostinec. Záujemcov o kvalitné plzeňské pivo prichádzalo k Pinkasovým stále viac, takže pôvodné priestory pivnice začínali byť nedostačujúce. V roku 1876 teda prikúpili ešte susedný dom. Piváreň a reštaurácia u Pinkasů v centre Prahy je dodnes kultovým miestom, kde sa čapuje poctivé plzenské pivo.

V roku 1892 Meštianský pivovar oslavuje 50. výročie založenia. Pri tejto príležitosti bola postavenáaj Jubilejná brána, ktorá sa stáva symbolom pivovaru, firmy aj značky Pilsner Urquell. V roku 2000 boli v bráne objavené dobové materiály a ako odkaz ďalším generáciám do nej zamurovali dokumenty s novodobou históriou pivovaru.

Výroba Plzenského ležiaku

IMG 2560

Základom piva je dodnes mäkká plzenská voda, ktorá má vďaka svojmu nízkému obsahu minerálov ideálne pivovarské vlastnosti, a preto dodává pivu unikátnú jemnú chuť. Pre pivo Pilsner Urquell je používaný vlastný slad, ktorý je vyrábaný z tých najvybranejších odrôd českého a moravského jarného dvojradého ječmeňa. Ten dáva pivu krásnu zlatú farbu. Výnimočný je aj proces rmutovania. Pri ňom sa varí slad s vodou v medených varniach nad otvoreným plameňom. Tento unikátny postup sa opakuje hneď trikrát a vďaka tomu získava pivo charakteristickú vôňu sladových zŕn a vyváženú karamelovú chuť.

Pri chmelení je používáný výhradne Žatecký poloraný červeňák, ktorý pivu Pilsner Urquell dodává jemnú horkosť a nádhernú chmelovú arómu.

Takto uvarené pivo zožalo nebývalý úspech a už v roku 1853 sa predávalo v 35 pražských hostincochv roku 1856 sa dostalo do Viedne a v roku 1862 dokonca až do Paríža.

pilsner bier

Obchodný úspech viedol k vytvoreniu ochrannej známky Pilsner Bier (Plzeňské pivo), registrovanej 1. marca 1859 a neskôr v roku 1898 Prazdroj – Urquell (dnes Pilsner Urquell). V roku 1873 cestuje prvé Plzeňské pivo aj za oceán do Ameriky. A v takmer nezmenej kvalite sa vyrába Plzenský ležiak až do dnes.

veza

V rokoch 1904 až 1907 realizuje Meštiansky pivovar veľkolepý projekt, ktorým si na dlhé desaťročia zaistí sebestačnosť vo výrobe elektriny aj v zásobovaní vodou. Projekt zahrňuje okrejm elektrocentrály či vrtov vo vodárni Roudná taktiež vodárenskú vežu. Tá slúži ako rezervoár pitnej aj užitkovej vody po väčšinu 20. storočia a stáva se jednou z dominánt Plzňa.

Vedeli ste že?

Aby mali v Prazdroji istotu, že aj v súčasnosti už vďaka moderným technológiám uvarené pivo Pilsner Urquell chutí rovnako ako, keď bolo uvarené 5. októbra v roku 1842, vyrábajú súbežne aj malé množstvo piva v historických pivniciach v dubových kadiach a sudoch presne rovnakým spôsobom a v rovnakých podmienkach ako vtedy a dôkladne ich porovnávajú.

Tak čo? Zaujal vás príbeh Pilsner Urquell? Už čoskoro si budete môcť prečítať ďalší diel nášho seriálu, ktorý vám priblíži cestu Plzeňského piva do Malaciek. Taktiež Vám poodhalíme čo to o našich prevádzkach a zamestnancoch ale hlavne predstavíme našu pýchu Tankové pivo 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *