Blog

Z Plzne do Malaciek 3.diel

Čapovanie piva

Čapovanie piva a správne načapované pivo je rozdiel 😉 Je dôležité sa naučiť a dodržiavať zásady, ktoré vo výsledku tvoria pre zákazníka ten najlepší pivný zážitok.

Pivne čistý pohár

Krígle na pivo sa umývajú v zásade len ručne a to špeciálnymi atestovanými prostriedkami. Pri ručnom umývaní sa používa hubka, ktorou sa musia odstrániť mastné odtlačky pier či prípadne ostatky dámskeho rúžu alebo balzamu na pery.

Čapovanie piva - Ručné umývanie krígľov

Čapovanie piva vždy do mokrého a vychladeného krígľa

Dokonale umytý krígeľ je následne uložený do vodnej kade s čistou studenou vodou s teplotou 4 až 6°C, kde sa chladí na ďalšie použitie. Voda v kadi je udržiavaná na rovnakú teplotu ako je teplota piva v tanku/sude. To zaručuje, že pivo po načapovaní nedostane teplotný šok a ostane v najlepšej kondícii až do prvého hltu zákazníka. 

Optimálna teplota

Optimálna teplota skladovania a čapovania piva je okolo 7°C. My v Plzeňskej Hodovni a v Malackej Plzeňke čapujeme pivo pri teplote 5,5°C pretože teplota piva veľmi rýchlo stúpa. Čím teplejšie plzenské pivo je, tým je jeho chuť horkejšia. Práve preto veľa ľudí vraví, že je Pilsner Urquell horké pivo.

Pivná pena

Správne načapované pivo by malo mať penu smotanovo hustú, krémovitú, bez bublín a po napití by mala prilnúť k stene krígľa. V správne umytom pohári musí pena po každom odpití kresliť po obvode krúžky – tzv. hladinky.

Ako degustovať pivo

Krása piva

Držte pohár proti svetlu a starostlivo preskúmajte farbu. Od slamovej po sýto zlatú, od rubínovej po čiernu. Pozrite sa na konzistenciu a farbu peny.

Vôňa piva

Zavrite oči a s dlhým nádychom k pivu privoňajte. Chvíľku počkajte, pretože niektoré vôňe potrebujú čas by sa rozvinuli.

Chuť piva

Nakoniec sa napite. Pivo nechajte prejsť od špičky jazyka, dolu hrdlom a vnímajte chuť, ktorá po pive zostáva. Špeciálne pri pive Pilsner Urquell doznieva jeho horkosť až v hrdle. 

Čapovanie piva - zásady správne načapovaného piva

Štýly čapovania

Poznáme tri základné štýly čapovania piva. Hladinka, Šnyt a Mlieko.

Hladinka

Ide o najrozšírenejší spôsob čapovania piva. Čapuje sa na jeden záťah a výsledkom je mokrá krémovitá pena presne po okraj pohára. Výška správne načapovanej hladinky by mala byť “na tri prsty” čiže približne 3,5cm.

Šnyt

Menšie množstvo piva a väčšia miera krémovej peny, to je šnyt. Silná vrstva peny robí z tohto spôsobu čapovania pivo vhodné pre degustáciu alebo rýchle zahnanie smädu. Dostáva sa nám tiež jemnejší „říz“ a dlhšia doba čerstvosti. Šnyt alebo košt si doprajú gurmáni, ktorí majú najradšej na pive jeho čerstvosť. Je to tzv. malé pivo vo veľkom pohári, ktoré je načapované na jedenkrát.

Mlieko

Tento spôsob čapovania piva je obľúbený obzvlásť u žien. V pohári sa totiž nachádza až pol litra hustej, krémovej peny. Pivo tak získava príjemne sladkastú chuť. Pri tomto štýle čapovania sa naplní pohár až po pivný okraj krémovou, smotanovou penou, ktorá je piteľná a plná piva, na prvý pohľad pripomína pohár mlieka – z toho vychádza aj názov. Kúzlo „mlieka“ sa naplno prejaví, ak je vypité ihneď po načapovaní.

Pilsner Urquell Master Bartender

Za každým dobre načapovaným pivom stojí výčapný. Plzeňský Prazdroj aj preto každoročne organizuje na Slovensku a v Českej republike prestížnu súťaž výčapných Pilsner Urquell Master Bartender. Jednotlivé prevádzky môžu svojich výčapných do tejto súťaže prihlásiť a tí následne absolvujú školenia a dôkladnú prípravu. Ta zahŕňa nielen praktickú časť čapovania, ale aj teóriu. Správny výčapný sa tak o pive dozvie a naučí takmer všetko. Od histórie Plzeňského piva a pivovaru, cez zloženie a varenie piva až po skladovanie a starostlivosť. Tieto vedomosti súťažiacich preveria testy a praktické skúšky v regionálnych kolách. Z tých následne postúpia len tí naozaj najlepší výčapní, ktorí si každoročne zmerajú sily vo veľkom česko-slovenskom finále, ktoré sa uskutočňuje tradične priamo v Plzeňskom pivovare.

Čapovanie piva - súťaž výčapných Pilsner Urquell Master Bartender

Naše prevádzky sa pýšia niekoľkými držiteľmi týchto prestížnych ocenení. Ako vôbec prvá žena získala v roku 2016 titul Pilsner Urquell Master Bartender pre Slovensko naša teraz už bývala výčapná Petra Sečkárová. Náš hlavný manager Branislav Majzún získal v roku 2018 titul Druhý vicemajster. V našom najúspešnejšom roku 2019 boli Zuzana Vrbovská a Michaela Šurinová finalistky a Denis Žáček dokonca získal titul Pilsner Urquell Master Bartender ako najmladší účastník v histórii. V rokoch 2018 a 2020 sa do finále prebojoval aj Jozef Lisý z našej Malackej Plzeňky. Účastníkmi regionálneho kola boli v roku 2019 bol aj Michal Božík (Malacká Plzeňka) a v roku 2020 aj Veronika Senková (Plzeňská Hodovňa).

Zuzka Vrbovská a Branislav Majzún sa okrem toho pýšia aj titulmi “Pani/Pán výčapný Plzeňkého Prazdroja” a Denis Žáček a Jozef Lisý dokonca titulom “Šéf výčapný Plzeňského Prazdroja”

Všetci sa tak stali nielen lokálnymi ambasádormi značky Pilsner Urquell a pomáhajú tak zvyšovať úroveň pivnej kultúry, ktorú Plzeňský Prazdroj udržiava vo viac ako 50 krajinách sveta.

Hviezda Sládkov

Čapovanie piva - ocenenie Hviezda Sládkov

Plzeňský Prazdroj udeľuje prevádzkam od roku 2019 prestížne ocenenie Hviezda Sládkov. Je to najvyššie ocenenie prevádzky za dokonalú starostlivosť o čapované pivo a získať ho nie je jednoduché. Prevádzka musí spĺňať celú radu pravidiel a postupov, ktoré sú veľmi pozorne a prísne sledované poverenými zástupcami Plzeňského Prazdroja. Tí vykonávajú v prevádzkach po celej SR a ČR počas celého roka kontroly ich dodržiavania (často inkognito). Aj tak napomáhajú udržiavať kvalitu piva a tak aj celých prevádzok. Hviezda Sládkov sa udeľuje na rok a následne musí oprávnenosť jej držania prevádzka znovu dokázať. 

Oficiálna stránka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender

Prečítajte si aj staršie diely nášho blogu: Z Plzne do Malaciek 2. diel a Z Plzne do Malaciek 1. diel